Varför gör smarta människor ibland dumma saker?
Alla människor kan ibland göra saker som verkar dumma eller ologiska. Men även om vissa beteenden verkar obegripliga är det viktigt att komma ihåg att det alltid finns en anledning till varför vi gör som vi gör. Alla beteenden har alltid en funktion!
Vilken funktion har beteendet?
Funktionell analys är en metod som kan hjälpa oss förstå vad denna funktion är. Genom att utforska och analysera våra beteenden, i vilken situation beteendet uppkommer och vad beteendet leder till kan vi få en bättre förståelse i varför vi gör på ett visst sätt.
När jag möter en patient som till synes beter sig på ett ologiskt sätt, har jag tre frågor jag utgår från för att bättre förstå funktionen av ett beteenden.
Styrs beteendet av kortsiktiga konsekvenser?
En central del av funktionell analys är att skilja mellan kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser av ett beteende. Ibland engagerar vi oss i handlingar som ger omedelbar belöning eller lättnad, även om de kan ha negativa effekter på lång sikt.
Exempel: Em patient har en tendens att ständigt skjuta upp viktiga arbetsuppgifter och istället spendera tid på att scrolla genom sociala medier. Den omedelbara belöningen är nöje och avkoppling, men detta beteende leder ofta till ökad stress och ångest när deadlines närmar sig. Genom funktionell analys kan jag hjälpa patienten att förstå varför den omedelbara belöningen är så tilltalande och hur vi kan förändra beteendet för att bättre stödja patientens långsiktiga mål.
Hjälper beteendet till att undvika negativa konsekvenser?
Vissa beteenden används för att undvika obehagliga upplevelser eller känslor. Även om detta kan ge tillfällig lättnad, kan det också hindra personlig utveckling och skapa problem på längre sikt.
Exempel: En patient har en stark rädsla för att tala inför andra och undviker därför konsekvent alla situationer där hen skulle behöva göra det. Den kortsiktiga vinsten är att slippa ångest, men på lång sikt missar patienten viktiga möjligheter att utveckla sina talarfärdigheter, vilket kan påverka hens karriär negativt. Genom funktionell analys kan vi identifiera vad patienten försöker undvika och utveckla strategier för att förändra detta undvikandebeteende.
Påverkas beteendet av tidigare erfarenheter?
Våra nuvarande beteenden påverkas ofta av tidigare erfarenheter. Ibland kan ett beteende som en gång var hjälpsamt fortsätta att finnas kvar, även när det inte längre är funktionellt.
Exempel: En patient har tidigare levt i en mycket osäker och oförutsägbar miljö, vilket har lett till ett beteendemönster där hen undviker alla former av risker. Detta överdrivet försiktiga beteende kan ha skyddat patienten då, men i nuvarande situation hindrar det hen från att ta viktiga steg för både personlig och professionell utveckling. Genom funktionell analys kan vi utforska när och varför detta beteende utvecklades och om det fortfarande fyller en funktion i patientens liv idag.
Funktionell analys som hjälpmedel
Med funktionell analys kan vi alltså gräva djupare och identifiera de underliggande orsakerna till varför vi gör som vi gör. Vi kan ställa oss frågor som:
- Vilken omedelbar belöning eller lättnad får jag av detta beteende?
- Vilka negativa konsekvenser kan detta beteende få på lång sikt?
- Vad försöker jag undvika genom detta beteende?
- Har detta beteende varit hjälpsamt tidigare, och är det fortfarande hjälpsamt nu?
Genom att förstå dessa faktorer kan vi börja förändra våra beteenden på ett sätt som är mer i linje med våra långsiktiga mål och värderingar.