Vad är ACT?

ACT, eller Acceptance and Commitment Therapy är en form av psykoterapi som tillhör den så kallade tredje vågens KBT (kognitiv beteendeterapi) som kombinerar mindfulness- och acceptansprocesser med åtagande- och beteendeförändringsprocesser för att öka patienters psykologisk flexibilitet.

Metoden utvecklades av Steven C. Hayes och hans kollegor under 1980-talet och har sedan dess fått stor spridning med både hos kliniker och i forskning. ACT används för att behandla olika psykiska problem som depression, ångest och stress, men också för att hantera livsutmaningar och kronisk smärta.

ACT kombinerar mindfulness- och acceptansprocesser med åtagande- och beteendeförändringsprocesser för att öka patienters psykologisk flexibilitet.

Steven Hayes

Målet är ökad psykologisk flexibilitet

Ett av de sätt ACT skiljer sig från många andra terapiformer är att målet i behandlingen inte att ”bota” patienter från psykiskt lidande utan istället att öka deras psykologiska flexibilitet.

Psykologisk flexibilitet är förmågan att anpassa sitt beteende efter sina värderingar, även när man upplever negativa tankar och känslor. Det innebär att vara närvarande i ögonblicket och kunna agera i enlighet med sina långsiktiga mål och värderingar.

Sex grundprocesser i ACT

Psykologisk flexibilitet kan delas upp i sex olika centrala processer som tillsammans främjar psykologisk flexibilitet. Dessa är:

  1. Acceptans: Att kunna tillåta och acceptera inre upplevelser (tankar, känslor) utan att försöka undvika eller förändra dem.
  2. Kognitiv defusion: Att skapa avstånd till sina tankar och se tankarna för vad de är – enbart tankar, snarare än absoluta sanningar som vi måste följa.
  3. Medveten näravaro: Att vara medveten om och kunna fokusera på nuet, istället för att fastna med uppmärksamheten i det förflutna eller i framtiden.
  4. Jag-som-kontext: Att kunna se sig själv från ett perspektiv där man är mer än sina inre upplevelser såsom tankar, känslor, minnebilder, kroppsförnimmelser mm.
  5. Värderingar: Att kunna identifiera och veta vad som är viktigt och betydelsefullt för en själv.
  6. Ändamålsenligt handlande: Att kunna vidta konkreta handlingar som ligger i linje med ens värderingar, även när det är svårt.

ACTs teoretiska grund

ACT vilar på en solid teoretisk grund som kombinerar principerna från beteendeanalys och Relational Frame Theory (RFT). Dessa två teorier bidrar till att förklara hur våra beteenden formas, hur språkliga processer påverkar vår kognition och hur vi kan arbeta för att öka psykologisk flexibilitet.

Beteendeanalys är en teori som hjälper oss förstå hur beteenden lärs in och kan förändras på grund av olika yttre (och inre) omständigheter. Målet med beteendeanalys är att förstå vad som formar våra beteenden och sedan hitta sätt att förändra dessa beteenden genom olika systematiska interventioner. Ett vanligt användningsområde för beteendeanalys inom ACT är att försöka identifiera och påverka undvikandebeteenden som hindrar individer från att leva i enlighet med sina värderingar.

Relational Frame Theory (RFT) är en teori om språk och kognition utvecklad av Steven Hayes, Barnes-Holmes och Roche (2001). RFT förklarar hur vi som människor använder språk och tänkande för att skapa relationer mellan olika begrepp och erfarenheter. Denna teori ligger till grund för förståelsen av hur språkliga processer kan bidra till psykologisk inflexibilitet och hur dessa processer kan omformas för att främja psykologisk flexibilitet.

Vad är ACT hjälpsamt för?

ACT är en metod som visat sig kunna hjälpa individer att hantera många olika former av lidande, både regelrätta diagnoser såsom depression, ångest, stress och kronisk smärta men vid också andra former av lidande som sorg, ensamhet och annan psykisk smärta från livets alla skeenden.

Ett centralt mål i en ACT-behandling är att hjälpa patienten att sluta kämpa mot sina inre upplevelser och istället öva på att acceptera dem, dvs. våga möta dem såsom de faktiskt är. Här kan terapeuten ta hjälp av olika övningar och metaforer för att hjälpa patienten bättre förstå och öva på att agera psykologiskt flexibelt i olika situationer. Samtidigt handlar ACT om att bibehålla fokus på vad som är viktigt i livet och lära sig leva ett meningsfullt liv. I behandlingen patienten hjälp att undersöka sina värderingar, och sedan hitta konkreta steg som patienten kan ta för att leva mer i linje med dessa värderingar.