Det observerande jaget

En central ide i ACT är konceptet ”det observerande jaget” (på engelska: the observing self eller self-as-context). Det observerande jaget handlar kort om att skapa en distans mellan oss själva som levande varelse och de tankar, känslor och kroppsliga sensationer som vi upplever. Här är en mer detaljerad förklaring av vad det observerande jaget innebär och varför det är viktigt inom ACT:

Vad är det observerande jaget?

Det observerande jaget är den del av dig som kan vara medveten om de tankar, känslor och upplevelser du har. Det är den del av ditt medvetande som kan ”observera” vad som händer i ditt inre utan att agera på det, bedöma det, eller bli det. När vi ”är” i vårt observerande jag så kan vi vara medvetna om det som sker, men på ett neutralt och accepterande sätt.

Till skillnad från ”det konceptuella jaget” (self-as-content), som är den del av dig som identifierar sig med dina tankar och känslor (t.ex. ”Jag är en misslyckad person”), är det observerande jaget mer som en observatör som ser på dessa tankar och känslor utan att bli dem. Du kan tänka på det som en ”bakgrund” som alltid är där, oavsett vilka tankar och känslor som passerar genom ditt sinne.

Varför är det observerande jaget viktigt?

  1. Skapa distans till tankar och känslor: Om vi identifierar oss för starkt med våra tankar (som exempelvis tanken ”Jag är värdelös”) riskerar vi att fastna i negativa tankemönster. Genom att istället identifiera oss med ”det observerande jaget” kan vi skapa en hälsosam distans till dessa upplevelser.
  2. Öva vår närvarande: När vi är i det observerande jaget blir vi medvetna om våra upplevelser här och nu. Detta hjälper oss att inte dras med i tankar om det förflutna eller framtiden, vilket gör att vi kan leva mer närvarande.
  3. Öka vår psykologisk flexibilitet: Det observerande jaget gör det lättare för oss att vara psykologiskt flexibla, eftersom det hjälper oss att se våra tankar och känslor som tillfälliga upplevelser som inte behöver styra våra handlingar.
  4. Minska vår självkritik: Genom att identifiera oss med det observerande jaget istället för med innehållet i våra tankar och känslor, kan vi minska tendensen att ständigt bedöma oss själva. Detta perspektiv tillåter oss att betrakta våra misstag och framgångar med större acceptans, vilket kan leda till ökad självtillit och en mer stabil självkänsla.

Hur kan vi arbeta med det observerande jaget?

Inom ACT använder terapeuter olika tekniker för att hjälpa patienter att stärka sitt observerande jag. Dessa kan inkludera olika övningar, där patienten övar på att observera sina tankar och känslor utan att reagera på dem. En annan teknik kan vara att föreställa sig sina tankar och känslor som moln som passerar på himlen – de är där, men de definierar inte vem du är.

Genom att praktisera dessa tekniker kan vi bli mer medvetna om att vi inte är våra tankar eller känslor – vi är den som observerar dem. Detta skapar utrymme för oss att agera i linje med våra värderingar, även när livet är svårt.

Lär dig mer om defusion

  • ACT i teori och tillämpning av Steven Hayes m.fl, kapitel 8